Andreas Brodde Australien

Reseberättelse – Australien


av Andreas Brodde


Efter 4 års arbete inom den svenska lantbruks branschen blev jag sugen på att åka till Australien för att uppleva ett annat sorts lantbruk. Jag reste till Australien med mina två vänner från gymnasiet Kasper Molin och Douglas Sjunnesson.


Den 19:e December landade planet i Sydney. Efter att ha upplevt staden över jul och nyår var vi väldigt sugna på att börja jobba.


 

Resan gick då vidare norrut mot Yarrawonga. När vi kom ner till Yarrawonga möttes vi upp av familjen Symes som drev den

3000 hektar stora gården. På gården odlade de till största del vete, korn, havre och raps. Familjen Symes hade precis tröskat färdigt all sin egna areal. Men pga av det rådande rekord året så hade trösk- säsongen blivit en aning förskjuten.

Min trösksäsong började med en 6 timmar lång bilresa mot St. Arnaud där jag skulle möta min nya arbetskollega Todd.

Efter en spännande bilresa med många mil utan mobiltäckning var jag framme. Todd jobbade på en stor maskinstation som hade flera tröskor utspritt i landet och vårt jobb började direkt. Vårt uppdrag var att tröska hos kunder runt St. Arnaud. Vi tröskade framförallt havre och korn när vi var i området runt St Arnaud. Efter ett långt och händelserikt tröske med många roliga minnen av Todd och småstaden St Arnaud så var vi färdigtröskade. Efter en halv veckas flytt upp mot Yarrawonga med tröska fick jag äntligen träffa Kasper och Douglas igen.


Efter skördearbetet började vi förbereda inför den kommande sådden. Mina sysslor var framför allt att göra firewalls (en bearbetning runt fältet för att förbereda sådden och hindra eldspridningen då de eldar upp stubben inför sådden ).

Om jag nu ska sammanfatta mitt arbete i Australien så är jag väldigt glad att jag fick möjligheten att jobba på ett storskaligt jordbruk utomlands. Men i efterhand blir man lite rädd när man tänker tillbaks på hur långt efter ett land kan vara när det kommer till hantering av miljöfarliga avfall så som spillolja, sprutmedel mm. Men i det stora hela så är det bara roliga minnen jag har med mig ifrån Australien och tiden på gården. Och i min mening så är Australiens största naturtillgång deras hjälpsamma och gästvänliga kultur.


Till sist vill jag säga stort Tack för det fina stipendiet!    Det har verkligen hjälp mig att göra en oförglömlig resa.