John Gräsbo Kanada

Reseberättelse – Kanada


av John Gräsbo


Jag hade bestämt mig att jag ville åka till Kanada och jobba ett halvår. Så blev det också jag, Elias och Oscar gav oss iväg den 16 April 2018 ifrån Kastrup. Vi hade pratat med den svenska familjen Nätterqvist som ordnat jobb till oss. En av oss skulle jobba åt Nätterqvist och vi andra två fick jobb hos familjen Kramer. Kramer är en Kanadensisk familj bara en liten bit ifrån Svenskarna. Det skulle bli mycket spännande att landa over there, vi hade ju ingen aning om hur Kanadas lantbruk och natur såg ut. Sverige lämnade vi i fullt vårbruk och kom till ett snötäckt Kanada.Vi nådde vår slut destination Fairview som ligger i västra Alberta. Allting var vitt och snö driverna var lika höga som alla stora pick up trucksen. Familjen Kramer var väldigt välkomnande det kändes direkt som jag och Oscar skulle trivas där.


Det var Fadern Steve och sonen Darcy som drev vars en halva av gården. Den totala arealen var cirka 4500hektar som det bedrevs växtodling på. Grödorna som vi odlades på gården var Raps till den största delen sen kom vete, ärtor, korn och gräsfrö. Sedan hade även Steve ett åkeri med tre anställda lastbils chaufförer som körde spannmål och gödning.

 

Snön smälte bort fort medan vi kom igång med förberedelserna av maskinparken inför vårbruket. Dom höga snödrivorna blev utbytt till stora vatten mängder som flöt längs med dom spikraka grusvägarna det kunde var flera hundra tals hektar som stod under vatten. Start skottet för vårbruket gick den 7 maj. Då flög 24 meters harvarna ut och den självgående sprutan skulle också fram. Den 9 maj rulla den splitter nya väderstad Seedhawken ut och vi började så ärtor. Vårbruket var 2 veckor med högt tempo och full fart. Det var viktigt att få sådden klar så fort som möjligt eftersom vinter kan komma tidigt. Från att ha varit en vinter med väldigt mycket snö och den tinade bort fort och vårbruket gick i nonstop så hade dom aldrig blivit så snabbt klara med vårbruket.

 

Efter vårbruket blev det lugnt då var det endast sprutningen som var viktig att den skulle göras i tid. Vi höll på med lite gårds sysslor också så som göra torkanläggning redo inför skörden. Tiden gick fort och vi hade bestämt oss för att åka till USA för tre veckors semester i Juli. Värmen i Los Angeles och Las Vegas gjorde att vi ville tillbaka till gården för det började dra ihop sig för gräsfrö tröske och vi hade ju tre splitter nya John Deere tröskor som väntade.

 

Vi hade några fina dagar så vi började på gräsfröet. Vädret vi hade var varmt men det var stora skogsbränder i British Columbia, 12 timmars bilfärd bort. Det medförde att vi hade nästan igen sol alls på ett tag. Det började även regna en hel del. Så grödorna stod stilla och lantbrukarna började bli stressade för dom visste om att frosten kunde komma redan i Augusti och ställa till det för dom. Vilket det gjorde också slutet av Augusti fick vi dom första frost knäpparna. Rapsen började vi stränga även om den inte var riktigt mogen men dom sa att den klarade att stå emot frosten bättre när den var strängad. Så alla körde och hög raps för fullt. Första snön fick vi 12 september men den var borta till dagen efter.

 

Kramer hade aldrig lämnat en skörd kvar på fält över vintern och det sa dom tydligt att dom inte tänkte göra detta året iheller. Så dom visste att så fort det var väder körde vi för Kramers var en av få gårdar med stor torkanläggning så vi kunde faktiskt köra när vatten halten var något högre. Men som man brukar säga efter regn kommer det solsken och det gjorde det så vi kom igång och tröska för fullt och det intensiva trösket var över på 3 veckor ungefär. Men från första gräsfröet till sista rapsen höll vi på i över två månader. Så på slutet var man ganska glad att det snart var över.

 

Detta är en resa som jag är väldigt glad att jag gjorde ihop med Oscar och Elias vi har haft mycket roligt under resans gång. Det som är väldigt fascinerade är att människorna i Kanada är så otroligt trevliga och så otroligt lätta att umgås med. Naturen är helt fantastisk på sina ställen särskilt Peace River som är en flod bara en liten bit från gården. Att ta båten och ut och glida längs med floden var något mycket speciellt. Som jag gärna kan tänka mig att göra fler gånger.


Mvh John Gräsbo 

 

john_grasbo2
john_grasbo1