Kasper Molin Australien

Reseberättelse – Australien


av Kasper Molin


Efter resan 2012 till Kanada fick jag mersmak och ville se mer av världen. När studierna till driftsledare i önnestad var avklarade kände jag att det gällde att passa på innan jag “fastnade” i yrkeslivet. Australien är ett land som fascinerat mig, allt man hört om naturen, djuren och den “Laid back” livsstilen som människorna har.

Med mig på resan följde Andreas och Douglas som jag har en väl beprövad vänskap med.


Vi landade i Sydney strax innan jul som vi firade med några bekanta hemma från skåne. Det var också några av dem som vi senare tog över jobbet, eftersom de skulle bege sig vidare hemåt. Efter allt firande i Sydney såg vi fram emot att komma ifrån storstaden och börja jobba. Gården Låg nere i delstaten Victoria dit vi tog oss med nattbuss. I närheten av staden Yarrawanga driver familjen Symes ett familjejordbruk med inriktning på i första hand växtodling men även en mindre fårbesättning. Arbetet började direkt när vi kom ner då sönerna hade tagit på sig att hjälpa andra lantbrukare att avsluta skörden efter att de själva var klara. Jag arbetade första tiden med äldsta sonen Brandon 4 timmars bilväg från gården, så på kvällarna övernattade vi på en country bar med hotel. Det var en rolig men utmanande tid. Att hänga med i deras breda dialekt tog några dagar att vänja sig vid. En starkt minnesbild jag har är när vi kom ut till tröskan en fin morgon och taket på den röda tröskan var helt fullt av vita papegojor som värmde upp sina stämmor inför dagen.

Jag reagerade på att de hade så många ensamma träd mitt ute på fälten som ofta var utbrända. Tydligen var det inte tillåtet att ta bort dem för att landskapet skulle bevaras, dock var det tillåtet att elda stubben innan sådden. Så resultatet blev att det stod halvdöda träd mitt på fälten.

Årets skörd var bättre än på länge, mycket av havren jag tröskad snittade 5-6 ton tack vare att de fått ovanligt mycket regn, vissa fält med sämre arrondering hade dock bitvis blivit översvämmade. När skörden var avklarad tvättade vi och servade maskinerna på gården.


Min erfarenhet av att jobba utomlands är att det ger en mycket intressantare bild av landet än om man reser som turist. Man lär känna lokalbefolkningen och får prova på att leva i deras vardag.


En rolig och lärorik grej vi gjorde var att besöka en vingård. Ägaren var mycket gästvänlig och berätta om att han förvandlat gårdens fokus från att enbart föda upp djur till att börja med egen vintillverkning. Han fokusera mycket på att ha ett eget varumärke och göra gården attraktiv för folk att besöka. Det gjorde han genom att ha en egen uteservering i anslutning till den lilla butiken med fantastisk fin utsikt över vingården. Han hade även gjort en stora labyrint av häckplantor som också var en stor turistattraktion. Tack vare detta kunde han sälja mycket av vinet direkt till slutkund och tjäna pengar på den lilla vingården. Att få folk att komma ut till gården och inte bara köpa en produkt utan hela upplevelsen med den, det var hans tips till oss för att överleva som  mindre företag.


Jag är väldigt tacksam för stipendiet och alla upplevelser jag fått vara med om, mycket tack vare det!