Carl Cedergren Australien

Reseberättelse – Australien


av Carl Cedergren


Efter att jag hade tagit studenten på Bollerup så bestämde jag och en kompis att vi skulle dra till Australien. Vi berättade om vår plan för några andra kompisar och då tipsade någon om en gård som han hade varit på. Vi tog kontakt med denna gård och presenterade oss och våra kunskaper. Vi fick jobbet så nu kände vi att Australien började bli en verklighet.


På en fest senare den sommaren så pratade vi med två andra killar som också skulle resa till Australien och jobba. Dessa killar gick i trean på Bollerup när vi gick i ettan så vi hade lite koll på vem de var men vi hade inte någon vidare kontakt. Det visade sig iallafall att vi hade gått via samma kontakt och fått samma jobb, så nu skulle vi fyra åka till Australien tillsammans.


Den 18 oktober 2016 stod vi (Jag, Karl, Emil och Filip) redo på Kastrup för att bege oss vidare mot en resa som vi sent kommer glömma. Det var en konstig känsla att lämna Sverige då detta var den första gången man skulle vara länge och så långt borta från familj, vänner och jobb men man kände sig ganska lugn ändå eftersom man skulle åka ihop med några man kände.


Efter 24 timmars flygning så var vi äntligen framme i Melbourne där vi skulle börja vår resa. Vi var väldigt trötta de först två dagarna vilket var ganska förståeligt efter den långa flygningen och 10 timmars tidsförskjutning. De första 5 dagarna hade vi bokat ett hotell där kunde varva ner i lugn och ro vilket vi var väldigt nöjda med att vi gjorde. Melbourne var en väldigt trevlig stad som erbjöd väldigt mycket. Första kvällen gick vi till en pub och åt Parma som var en väldigt vanlig rätt i Australien. Vi spelade då också biljard och Filip lade då ut en bild på instagram och då får vi dessa kommentarer från en annan kompis. Så resterande av veckan fick vi privat guidning av Sofia som visade oss runt i hela Melbourne.


Efter våra dagar på hotellet kände vi att vi fick testa på att bo på ett hostell vilket vi inte alls trivdes på. Det var väldigt stökigt, luktade illa, konstiga människor som vi bodde med så där blev vi inte långvariga som tur var för att skörden närmade sig.


Den 26 oktober åkte vi till gården vi skulle jobba på och den låg en liten bit utanför Yarrawonga, Victoria. Gården hade ca 3500 ha och den drevs av John Symes. Familjen bestod av Sonya Symes (mor), Brandon Symes (son) och Damon Symes (son) Adelle Symes (dotter) och Hannah Symes (dotter). Dem var mycket trevliga och gästvänliga som väldigt många andra australiensare också var. Dem hade fixat ett boende till oss på den lokala puben som bara låg 10 minuter ifrån. Det var väldigt roligt att bo på en lokal pub för att man fick verkligen se en annan sida av Australien jämfört med de man såg i Melbourne. En dag åkte vi på ett traditionellt Horse race vilket var väldigt kul. Detta är en väldigt stor sak i Australien där jättemånga människor klär upp sig för att kolla på när hästar tävlar i galopp.


De första veckorna bestod mycket av verkstadsarbete då skörden var ganska mycket framskjuten pga. allt regn som kommit över försommaren. Flera hundra hektar av gröda hade försvunnit pga. alla översvämningar. Dock såg vissa grödor väldigt lovande så allting hade inte blivit dåligt. Under denna tiden spenderade vi mycket tid i puben för att ta några öl med både familjen Symes och den lokala befolkningen. Man lärde sig att prata väldigt mycket engelska i puben för alla ville prata med oss om hur vi hade de i Sverige och sen lyssnade man mycket på vad dem snackade om.


Dem hade även en gård i Barellan, NSW, som låg ca 30 mil norr om Yarrawonga så vi gjorde även några resor där emellan för att transportera upp maskiner osv. Jag åkte upp där ihop med Damon för att dels köra upp ett skärbord och sen även för att spruta Round UP på gårdsplanen och för att döda kornet inför trösket. Det var en väldigt roligt att åka upp dit för man fick se en rad olika saker som skiljer Australien från Sverige.


  • När vi åkte upp körde vi med en Toyota Hilux och drog ett 45 fots skärbord på en vagn som var obromsat. Han satte bara på en ”bred last”-skylt och sen körde vi.
  • Vi körde på en väg i nästan en timme som var helt rak, inga av eller påfarter, vägen var bred som en vanlig svensk landsväg, bara slättlandskap och berg i horisonten. Fick sen reda på att all mark runt denna väg ägdes av en bonde…
  • När vi sen skulle spruta gårdsplanen körde jag med bilen och en 600 liters tank och en liten sprinkler på flaket och bara körde runt och dödade ogräs runt brunnar och hus. Sen hade dem även får så i alla fållor sprutade vi ihjäl ogräset men där kom vi inte in med bilen så då använde vi oss utav ett högtrycksmunstycke… I t-shirt, shorts ett par stövlar och handskar (för säkerhetens skull) sprutade Damon alla fållor.


Den 17 november drog äntligen skörden igång och det började då med rapströske uppe i Barellan. Jag körde med en Claas 750 vilket jag var väldigt nöjd med eftersom att jag är van att köra Claas. Dem hade även en Case 9120 som vi tröskade med. Efter ett par dagar kom även en till Claas för att grannen hemma i Yarrawonga hade köpt en och vi fick då låna den tills han behövde den. Skörden var ca 2 veckor tidigare i barellan än i Yarrawonga så därför fick vi låna tröskan. Då jag var den enda som hade erfarenhet av Claas tröskor så fick jag köra den nya tröskan. Att köra med tre tröskor efter varandra tillsammans med kompisar är något av det roligaste man kan göra.


När skörden började bli klar i Yarrawonga så skulle vi transportera hem den nya tröskan. Grannen som då hade köpt tröskan ville då att jag skulle hänga med tröskan hem för att lära upp deras anställda hur man körde och hur datorn i tröskan fungerade. Jag jobbade då själv på denna andra gård och lärde mig väldigt mycket av både språket och tröskor. Deras anställda var väldigt roliga och jag trivdes väldigt bra.


Sen började jag jobba hos Symes och mina kompisar igen och sen var vi färdigtröskade den 21 december.


När vi blev klara med skörden så tänkte vi passa på och resa längs med östkusten. Vi började vår resa den 27 december till Sydney där vi mötte upp ett par kompisar från Sverige för att fira in det nya året. Detta var en upplevelse man sent kommer glömma! Vi tillbringade en vecka i Sydney då vi tyckte detta var en fantastisk stad.


Efter Sydney hade vi bokat en ”campervan” (mindre husbil) och fortsatte vår resa tillsammans med kompisarna från Sverige. Vi gjorde ett flertal stopp längs kusten och fick uppleva många fina vyer.


Efter en månad av resande fick vi tillslut nog av god mat, vackert väder, kritvita stränder och längtade hem till våra vardagliga liv i Sverige. Vi hade då kört 600 mil med vår campervan och kommit upp till Brisbane. Där bestämde vi oss för att vända tillbaks till Sydney för att lämna tillbaks bilen och sedan åka hem.


Den 1 februari stod vi på Sydney Airport med packade väskor och redo för att åka hem.


Borta bra men hemma bäst!

carl_cedergren7
carl_cedergren6
carl_cedergren5
carl_cedergren4
carl_cedergren3
carl_cedergren2
carl_cedergren1